Chleb Tartine.

0 (0 ocen)

Tartine Bread ma bardzo chrupiącą, brązową skórkę, mięciutki i elastyczny miękisz. Smakowicie pachnie jak to na chleb na zakwasie przystało.

Składniki:

  • Zaczyn:
    1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego
    100 g letniej wody
    50 g mąki pszennej jasnej, typ 750
    50 g mąki pszennej razowej, typ 2000
    Ciasto:
    350+25 g letniej wody
    100 g zaczynu
    450 g mąki pszennej jasnej, typ 750
    50 g mąki pszennej razowej, typ 2000
    10 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb tartine. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb Tartine 1. Składniki zaczynu wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i zostawić na 8-12 godz. w temp. pokojowej.
    Przygotowanie ciasta właściwego:
    W misce wymieszać 350 g wody z 100 g zaczynu. Dodać obie mąki i miksować na niskim/średnim biegu, tylko do połączenia składników (można wymieszać ręcznie – łyżką). Miskę przykryć folią/ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min.
    Następnie, do ciasta dodać sól, rozpuszczoną w 25 g letniej wody. Miksować do połączenia składników (można wyrobić ręcznie). Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godz, w zależności od temp. otoczenia (jeśli ciasto nie rośnie, należy przedłużyć czas fermentacji).
    Przez pierwsze 2 godziny ciasto chlebowe składać w misce co 30 minut, potem raz na godzinę. Składać dłonią maczaną w miseczce z wodą, rozciągając i zakładając ciasto na wierzch.
    Po pierwszej fermentacji ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, uformować bochenek, przykryć folią/ściereczką i zostawić na 20-30 min.
    Koszyk do wyrastania chleba (może być durszlak, wyłożony ściereczką) wysypać mąką (najlepiej ryżową). Delikatnie przenieść ciasto chlebowe do koszyka, spodem do góry. Przykryć folią/ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny (można również umieścić ciasto w lodówce na całą noc 8-12 godzin, wpływa to korzystnie na smak i strukturę chleba).
    Pieczenie:
    Garnek żeliwny z pokrywą (najlepszy jest podobno double dutch oven) lub kamień do pieczenia rozgrzać przez godzinę w temp. ok. 240 stopni (lub maksymalnej jaką daje nasz piekarnik).
    Chleb przełożyć z koszyka do rozgrzanego garnka, naciąć, przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut z pokrywą, następnie zdjąć pokrywę garnka i piec jeszcze 20-25 min, aż skórka nabierze złocistobrązowego koloru.
    Upieczony chleb studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować