Chleb jaglany bezglutenowy

4.96 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Następny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 300 g mąki jaglanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 100 g skrobi ziemniaczanej
    • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1 torebka suszonych drożdży 8 g
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.96 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb jaglany bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotowaną kaszę jaglaną zalać 1 szklanką gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca.
    • Wymieszać wszystkie suche składniki razem.
    • Połączyć składniki suche z kaszą, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować.
    • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu.
    • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10 x 24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut.
    • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować