Chleb pszenny na drożdżach

4.51 (146 ocen)

  • 50 min

Bajecznie prosty z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem chleb będzie idealny dla początkujących piekarzy. Zapach pieczonego chleba w niedzielny poranek, przekona was, że warto było podjąć się wyzwania.

  • 50 min

Składniki:

  • -400 g mąki pszennej
    -300 g chłodnej wody
    -łyżeczka soli
    -łyżeczka cukru
    -15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól oraz wodę wymieszaną z drożdżami. Całość wymieszać, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na min. 12 godzin (temperatura pokojowa).
  • 2. Blat opruszyć mąką i delikatnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
  • 3. Nagrzać piekarnik do 250 stopni C, w piekarniku umieścić blachę na której będziemy piekli chleb. Delikatnie uformować bochenek, umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec przez około 30 minut. Ostudzić chleb przed pokrojeniem.

Porady

Do chleba można dodać nasiona słonecznika, siemię lniane, orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować