Chleb razowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dwie duże miski i dwie mniejsze. Do dużych wsypać po 35 dag mąki pszennej i 15 dag żytniej, po szklance płatków owsianych, po garści słonecznika i łyżeczce soli – wymieszać. Do małych misek wkruszyć po 50 g drożdży, dodać po łyżce cukru i pół litra letniej wody – wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie połączyć suche składniki z rozczynem, przelewając zawartość mniejszych misek do większych. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Porady
Zamiast słonecznika można wykorzystać inne dodatki: pestki dyni, sezam, siemię lniane, suszone owoce.
Komentarze