Chleb razowy na drożdżach

4.5 (194 ocen)

Łatwy do przygotowania, bogaty w błonnik i składniki mineralne.

Składniki:

  • 70 dag pszennej mąki razowej
    30 dag żytniej mąki razowej
    2 szklanki płatków owsianych
    2 garście łuskanych nasion słonecznika
    100 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 litr letniej wody
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nersw2 1. Przygotować dwie duże miski i dwie mniejsze. Do dużych wsypać po 35 dag mąki pszennej i 15 dag żytniej, po szklance płatków owsianych, po garści słonecznika i łyżeczce soli – wymieszać. Do małych misek wkruszyć po 50 g drożdży, dodać po łyżce cukru i pół litra letniej wody – wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie połączyć suche składniki z rozczynem, przelewając zawartość mniejszych misek do większych. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Porady

Zamiast słonecznika można wykorzystać inne dodatki: pestki dyni, sezam, siemię lniane, suszone owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować