Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek, który nie wymaga wyrabiania, wystarczy wymieszać ciasto drewnianą łyżką.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki żytniej
    2 szklanki ciepłej wody
    25 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy pół szklanki wody, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, dodajemy resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

    Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Odkrywamy i pieczemy jeszcze około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować