Chleb pszenno-ziemniaczany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wprawdzie upieczenie go jest bardzo czasochłonne, ale naprawdę warto! Chleb smakujewyśmienicie.

Składniki:

  • Zaczyn: 30 dag mąki pszennej
    ● 1/8 łyżeczki drożdży instant
    ● łyżeczka soli
    Ciasto chlebowe:
    ● 55 dag mąki krupczatki
    ● 15 dag mąki pszennej
    ● 25 dag ziemniaków
    ● 3 łyżeczki soli
    ● 6 g drożdży instant
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy
    w 195 ml ciepłej
    wody, mieszamy z mąką i solą.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
    na 12 godzin.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy. Studzimy i dokładnie
    rozgniatamy. Składniki na ciasto
    mieszamy z 420 ml wody, następnie
    stopniowo dodajemy
    zaczyn. Zagniatamy 4 minuty,
    przykrywamy i odstawiamy na
    1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół i formujemy
    kule. Odkładamy na
    20 minut. Następnie formujemy
    bochenki i odstawiamy na 1,5
    godziny.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do
    230 °C. Bochenki pieczemy ok.
    35 minut. Po 15 minutach nieco
    obniżamy temperaturę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować