Chleb pszenno-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy
w 195 ml ciepłej
wody, mieszamy z mąką i solą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na 12 godzin.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy. Studzimy i dokładnie
rozgniatamy. Składniki na ciasto
mieszamy z 420 ml wody, następnie
stopniowo dodajemy
zaczyn. Zagniatamy 4 minuty,
przykrywamy i odstawiamy na
1,5 godziny w ciepłe miejsce.
3.Ciasto dzielimy na pół i formujemy
kule. Odkładamy na
20 minut. Następnie formujemy
bochenki i odstawiamy na 1,5
godziny.
4.Piekarnik rozgrzewamy do
230 °C. Bochenki pieczemy ok.
35 minut. Po 15 minutach nieco
obniżamy temperaturę
Komentarze