Chleb pszenno owsiany

4.48 (208 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb.
Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek.
Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 g mąki owsianej
    250 g mąki pszennej typ 500
    250 g mąki pszennej typ 750
    2 szk ciepłej wody
    8 g suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (208 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać.
    Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto.
    Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek.
    Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
    Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
    Gdy piekarnik się zagrzeje szybko ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
    Upieczony chleb wystudzić na kratce

Porady

ilość porcji to jeden bochenek, czas przygotowania podany bez czasu studzenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka owsiana Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować