Chleb orkiszowo - pszenny

5 (145 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny chlebek. Doskonały do domowych kanapek.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 op suchych drożdży ( 7 g )
    2 łyżki chia
    2 łyżki oleju
    papier do pieczenia
    keksówka 24 x 12
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowo - pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb, zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnieńcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik. Smarujemy chleb zimną wodą.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować