Chleb na maślance

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pokochałam domowe wypieki - może i Wy spróbujecie upiec swój własny chleb;)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
    Szklanka naturalnej maślanki o temperaturze pokojowej
    Jajko
    1/4 paczki świeżych drożdży
    Łyżeczka soli
    Łyżeczka miodu
    Na glazurę: jajko i słonecznik
    Oliwa do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w odrobinie mleka, a następnie dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, ciasto powinno kleić się nam do rąk. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 70 minut.
    Ciasto obsypujemy mąką, jeszcze raz wyrabiamy, przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  • 2. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy 30 minut w 190 st.C. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować