Chleb migałowo-cukiniowo-marchwiowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Swietna odmiana dla zwykłego chleba, troszkę się bałam eksperymentu , ale nie zawiodłam się :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - marchew: 150 gramów
    - cukinia: 150 gramów
    - sok z cytyrny: 1 łyżka
    - 500 g mąki pszennej
    - drożdże instant: 7 gramów
    - płatki owsiane: 3 łyżki
    - migdały zmielone: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - miód: 3 łyżki
    - margaryna: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - rodzynki: 150 gramów
    - płatki migdałowe: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń Sok

Chleb migałowo-cukiniowo-marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, polać sokiem z cytryny zamieszać i odstawić.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać płatki owsiane, zmielone migdały, sól - zamieszać, następnie wlać wodę, jajko, rozdrobnioną margarynę, dobrze zagnieść, po koniec dodawać marchew z cukinią, rodzynki i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
  • 3. Ciasto włożyć do miski, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gotowe ponownie zagnieść.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, posypać płatkami migdałowymi, włożyć ciasto równomiernie, odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  • 5. Piec w temp 180 stopni ok 40 minut.

    Świetnie smakuje ze świeżym masełkiem!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Marchewka Płatki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować