Chleb kukurydziany na ostro

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis dostałam od koleżanki - Chorwatki. Dość często robię ten chlebek. Nadaje się idealnie do sosów.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka kukurydziana: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - grubo mielony pieprz (do smaku - podałam ilość orientacyjną): 1.5 łyżeczki
    - jogurt naturalny lub kwaśna śmietana: 0.67 szklanki
    - olej: 0.25 szklanki
    - duże jajka: 2 sztuki
    - posiekana natka pietruszki (około): 5 łyżek
    - pieczarki: 150 gramów
    - mała cebula: 1 sztuka
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - starty dowolny żółty ser (ja użyłam emmentalera): 2 szklanki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - chilli w proszku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb kukurydziany na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy pieczarki, cebulę i paprykę.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy keksówkę: natłuszczamy i posypujemy kaszą.
  • 3. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąki, sól, 1 szklankę sera żółtego, proszek do pieczenia, sodę i pieprz).
  • 4. W osobnej misce miksujemy ze sobą jajka, olej i śmietanę.
    Za pomocą miksera połącz mokre i suche składniki.
  • 5. Przekładamy połowę ciasta do formy.
  • 6. Do pieczarek dodajemy natkę pietruszki i pozostałą szklankę sera. Mieszamy. Wykładamy wszystko do formy. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
  • 7. Przykrywamy pieczarki resztą ciasta i patyczkiem pomieszajmy ze sobą masę pieczarkową z ciastem. Będzie nieregularny wzór po przekrojeniu.
  • 8. Pieczemy około 40 minut (lepiej jednak sprawdzać za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone w środku).
    Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować