Chleb baltonowski

4.49 (186 ocen)

Pamiętacie daaawny chleb baltonowski? Bez polepszaczy i innych zbędnych dodatków? Ten właśnie tak smakuje. Tak dobry, że zajadaliśmy na ciepło z samym masłem!

Składniki:


  • Zaczyn drożdżowy:
    80 g wody
    10 g drożdży
    100 g mąki pszennej typ 750
    Zaczyn zakwasowy:
    50 g zakwasu żytniego
    50 g wody
    50 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    130 g wody
    200 g mąki pszennej typ 750
    125 g mąki żytniej typ 720
    8 g soli
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb baltonowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W jednej misce wymieszać składniki zaczynu drożdżowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.

    Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Wsypać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, wyrobić krótko, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować