Domowy karmel z solą morską

  • wyświetlono: 93 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Świetny dodatek do ciast i deserów. Przygotowanie karmelu nie jest aż tak trudne ale trzeba zachować kilka ważnych zasad, oto przepis.

Magster
  • 6 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

2/3 szklanki cukru kryształu
4 łyżki masła o temp. pokojowej
1/2 śmietanki kremówki 30 procentowej
1/2 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy karmel z solą morską

  • 1. W garnku najlepiej z podwójnym dnem rozsypać cukier i wyrównać powierzchnię. Garnek postawić na wolnym ogniu i podgrzewać do momentu aż cukier zacznie się karmelizować wtedy można zacząć mieszać delikatnie do momentu aż cukier się nie rozpuści. Dodać partiami masło ciągle mieszając. Smietankę podgrzać w osobnym garnku. Następnie dodać śmietankę do karmelu, nadal mieszać aż karmel zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i dodać sól morską wymieszać do rozpuszczenia soli. Karmel przełożyć do naczynia szklanego ponieważ bardzo szybko zastyga.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karmeldodatek do deserówkarmel z solą morską

Komentarze

Podobne przepisy

morski murzynek

Dodane przez: karola89

Morski murzynek z kremem kokosowym

wierzch tego ciasta wygląda jak...

sernik z karmelem

Dodane przez: joanna1974

sernik z karmelem

lubię eksperymentować z sernikami...

Biszkopt z pianką i karmelem

Dodane przez: czarrna

Biszkopt z pianką i karmelem

Ciasto łączące w sobie kokos, karmel...

Tort czekoladowo kokosowy z karmelem

Dodane przez: juchab

Tort czekoladowo - kokosowy z karmelem

Wilgotny, aksamitny i rozpływający...

MUS CZEKOLADOWY Z SOLONYM KARMELEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MUS CZEKOLADOWY Z SOLONYM KARMELEM

Mus czekoladowy z dodatkiem solonego...

bezy

Dodane przez: viki2903

Mini bezy z karmelem

Mini bezy z karmelem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE