Domowy karmel z solą morską

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do ciast i deserów. Przygotowanie karmelu nie jest aż tak trudne ale trzeba zachować kilka ważnych zasad, oto przepis.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru kryształu
    4 łyżki masła o temp. pokojowej
    1/2 śmietanki kremówki 30 procentowej
    1/2 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Karmel

Domowy karmel z solą morską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku najlepiej z podwójnym dnem rozsypać cukier i wyrównać powierzchnię. Garnek postawić na wolnym ogniu i podgrzewać do momentu aż cukier zacznie się karmelizować wtedy można zacząć mieszać delikatnie do momentu aż cukier się nie rozpuści. Dodać partiami masło ciągle mieszając. Smietankę podgrzać w osobnym garnku. Następnie dodać śmietankę do karmelu, nadal mieszać aż karmel zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i dodać sól morską wymieszać do rozpuszczenia soli. Karmel przełożyć do naczynia szklanego ponieważ bardzo szybko zastyga.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować