Chińskie danie z makaronem soba

4.45 (182 ocen)

  • 45 min

Warzywa z piersią kurczaka na sposób chiński podane z makaronem soba, to świetny sposób na szybki obiad. Sycące, dzięki dodatkowi mięsa i rozgrzewające, dzięki aromatycznym przyprawom.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona na paski
    Marynata:
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z limonki
    2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    Warzywa:
    2 średnie marchewki
    1 mała czerwona papryka
    1 mała cebula
    1 szklanka pokrojonej, zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
    Dodatkowo:
    10 g grzybów mun
    50 ml sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    1/4 szklanki pędów bambusa
    1 łyżeczka chili w płatkach
    1 łyżka ziaren sezamu
    1/2 łyżki oleju sezamowego
    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki)
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    2 łyżki oleju rzepakowego

    200 g makaronu soba

Wystaw ocenę:

4.45 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Chińskie danie z makaronem soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś zamarynować z imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę. Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej wody przez 40 minut. Wodę z grzybów zachować, grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. W woku rozgrzać olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i smażyć marchew, paprykę, cebulę, grzyby i fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać pierś z kurczaka, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić cukrem, sosem sojowym, posiekanymi ząbkami czosnku i chili. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna sezamu, posiekaną kolendrę lub natkę oraz olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować