Chinkali po mojemu

0 (0 ocen)

  • 60 min

zainspirowała mnie kwiatek508, której przepis na pierogi wg kuchni gruzińskiej przerobiłam na bardziej polską nutę

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 3 szklanki mąki
    - sól
    - pół łyżeczki curry (dla koloru)
    - szklanka ciepłej wody
    - łyżka oleju

    FARSZ:
    - 400 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
    - cebula
    - garść świeżej bazylii
    - pieprz i sól
    - łyżeczka czosnku granulowanego
    - chilli
    - 5 łyżek ciepłej wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chinkali po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić cebulkę w drobną kostkę - dodać do mielonego mięsa. Masę przyprawić i zalać 5 łyżkami wody lub bulionu. Odstawić, aby smaki się przegryzły.
  • 2. Ciasto zarobić tak, jak na zwyczajne pierogi. Kiedy będzie elastyczne, rozwałkować na grubość około 5-8 mm. Wyciąć kółka za pomocą szklanki. Każde kółko rozwałkować jeszcze bardziej, na środek nałożyć kulkę mięsa, brzegi posmarować wodą i zawinąć tworząc kilka falbanek. Końcówkę każdego pieroga wykręcić.
  • 3. Gotowe chinkali gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować