Chinkali

  • wyświetlono: 387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Najlepsze gruzińskie pierożki, jakie było dane mi zjeść. Elastyczne ciasto i ten mięciutki farsz z rosołkiem w środku sprawia, że szybko stają się uzależnieniem :)

48398066_2006464396087805_8166488041095954432_o
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

3 szklanki mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego), 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżka natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali

  • Chinkali1. Mąkę i szczyptę soli wyrobić na ciasto razem z wodą. Wedle potrzeby można dodać mąkę lub wodę. Ciasto musi być spójne, elastyczne i nie może lepić się do rąk. Odstawić na 20 minut.
    Cebulę obrać, drobno posiekać (np. w malakserze) i usmażyć na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać do mięsa, dorzucić sprasowany czosnek oraz wlać bulion. Połączyć wszystko z mięsem (najlepiej rękami). Na koniec do farszu dodajemy pietruszkę, kolendrę, sól i pieprz. Teraz należy jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Konsystencja musi być rzadka/luźna.
    Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować. Teraz należy wykrawać okręgi o średnicy 10-11 cm. Na środku każdego krążka kładziemy porcję masy mięsnej (łyżka stołowa, nie czubata!) i zawijamy do środka, jak sakiewki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut od momentu wypłynięcia.

Porady

Na koniec chinkali można posypać pietruszką, która idealnie współgra z tym daniem. Pamiętajcie również o sposobie jedzenia pierożków! Trzymamy go za grubą część ciasta, delikatnie gryziemy, wysysamy rosołek i dopiero jemy część z farszem. Samego ogonka nie zjadamy, bo przez niewielki czas gotowania jest po prostu surowy. Smacznego!
PS. Jeśli zawijanie sakiewek ci nie idzie, spokojnie możesz zrobić to danie w formie uszek :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonerosółpierożkichinkaliGruzja
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mirka772

Chinkali-sakiewki gruzińskie

bardzo smaczne

image-0hcpoi7

Dodane przez: sylwin03

Chinkali czyli moje pierożki z mięsem

pyszne pierożki z mięsem inaczej

chinkali

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym...

Soczyste gruzińskie pierożki z...

Pielmieni

Dodane przez: Gospodyni

Pielmieni

Dzisiaj po rosyjsku. Pierożki pielmieni...

Gruzińskie pierożki po polsku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gruzińskie pierożki po polsku

Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam...

Cynamonowe sakiewki z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami

Dodane przez: Ania Krysik

Cynamonowe sakiewki z karmelizowaną śliwką...

Sakiewki wyglądem przypominają...