Chinkali z mięsem wieprzowo-wołowym

  • wyświetlono: 99 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

W gruzińskiej kuchni zakochałam się podczas jednej z pierwszych randek z moim - już - mężem. Chinkali jest cudowną potrawą, która swoje zastosowanie znajdzie nie tylko na obiad, ale również by zaskoczyć znajomych na domowej imprezie.

95629545_2975044892563079_9015552592469557248_o
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Farsz:
250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki ziaren kolendry
sól, pieprz do smaku
1/3 szklanki bulionu
garść posiekanej natki kolendry

Ciasto:
250g mąki pszennej (takiej, jak do pierogów)
sól
½ szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali z mięsem wieprzowo-wołowym

  • Chinkali z mięsem1. Farsz: cebulę siekamy, kolendrę rozgniatamy dokładnie w moździerzu, a czosnek obieramy i ząbki przeciskamy przez praskę. Składniki te dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą, a całość wyrabiamy dokładnie podlewając bulionem (nie bójcie się go dodawać, on ma tu znaczącą rolę!). Mięso powinno być nasączone, ale nie może być rzadkie.

    Ciasto: ze składników wyrabiamy dokładnie ciasto, jak na pierogi z tą różnicą, że musi być troszkę twardsze. Odkładamy je na pół godzinki, by odpoczęło uprzednio przykrywając je ściereczką.

    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, ale grubszy niż w przypadku naszych pierogów. Wycinamy z niego krążki o średnicy 10-11cm, najlepiej pomagać sobie w tym małym talerzykiem. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu. Lepimy dokładnie zwijając kolejne zakładki na kształt sakiewki, końcowo dociskając ogonek (najlepiej na youtube.pl podpatrzeć jaka jest technika zawijania). Chinkali gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut od momentu wypłynięcia. Po wyłowieniu wykładamy na talerz i obficie posypujemy posiekaną natką kolendry. Gemrielat miirtvit!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiDanie obiadowekuchnia gruzińskaobiadchinkaliGruzjachinkali z mięsemgruzja na talerzu.mięso mielone

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki

Dodane przez: Kinia1984

Paszteciki z mięsem

przepyszne paszteciki z przepisu...

Wieprzowe zimne nóżki z koperkiem

Dodane przez: ewaeu

Wieprzowe zimne nóżki z koperkiem

To danie szczególnie ulubili sobie...

paszteciki

Dodane przez: gnomcio

Paszteciki z mięsem

Krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem...

Szynka wieprzowa z szynkowara

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szynka wieprzowa z szynkowara

Jakiś czas temu zakupiłam szynkowar...

Rollsy z tortilli z tatarem wołowym

Dodane przez: Andzia Pichci

Rollsy z tortilli z tatarem wołowym

Tatar z ogórkiem kiszonym cebulką...

Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara

Kolejna moja propozycja na domową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE