Chałwowo-truskawkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Powiem nieskromnie, że to najlepszy sernik na zimno, jakiego do tej pory udało mi się spróbować. Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na bazie serków mascarpone o wyraźnym smaku chałwy, którą uwielbiam. Oczywiście z dodatkiem świeżych, sezonowych truskawek. Po prostu niebo na talerzu.

Składniki:

  • -750 g serka mascarpone
    -1 kg truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
    -25 ciasteczek typu oreo
    -100 g masła
    -100 g chałwy
    -1 łyżka cukru pudru
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chałwowo-truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jedną z galaretek rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku. Studzimy.
  • 2 2. W czasie, gdy galaretka stygnie roztapiamy masło. Ciasteczka dokładnie kruszymy i łączymy z lekko przestudzonym masłem. Spodem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm. Wkładamy do lodówki.
  • 3 3. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z cukrem z wanilią, cukrem pudrem i pokruszoną chałwą. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy zimną galaretkę.
  • 4 4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na papierowym ręczniku. połowę truskawek przekrawamy na pół.
  • 5 5. Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowo chałwowej. Układamy połówki truskawek.
  • 6 6. Przykrywamy pozostałą masą serową, układamy całe truskawki. Wkładamy do lodówki.
  • 7 7. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Gdy zacznie tężeć polewamy nią wierzch sernika. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować