Chałka ze świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z jajkiem , żółtkami i roztopionym (ale wystudzonym) masłem. Dodajemy rozczyn i przesianą mąkę z solą. Wyrabiamy razem na elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość.
2.Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy trzy wałeczki. Każdy wałeczek osobno rozwałkowujemy, dajemy żurawinę i ponownie zwijamy w długi wąski rulon. Z trzech powstałych w ten sposób wałeczków zaplatamy warkocz. Końcówki delikatnie zawijamy pod spód. Powtarzamy czynności z drugą chałką. Uformowane warkocze odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
3.Po wyrośnięciu obie chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem, pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Chałki można również posypać kruszonką.
Komentarze