Chałka ze świeżą żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Nie potrzebuje wielkich dodatków, jedynie masło. Najlepiej, gdy samo się roztopi na jeszcze ciepłej kromce chałki.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 50 gramów
    - drożdże swieże: 40 gramów
    - mleko: 0.67 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - jajko do posmarowania: 1 sztuka
    - żurawina świeża: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałka ze świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka ze świeżą żurawiną 1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
    Masło ucieramy z jajkiem , żółtkami i roztopionym (ale wystudzonym) masłem. Dodajemy rozczyn i przesianą mąkę z solą. Wyrabiamy razem na elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Chałka ze świeżą żurawiną 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy trzy wałeczki. Każdy wałeczek osobno rozwałkowujemy, dajemy żurawinę i ponownie zwijamy w długi wąski rulon. Z trzech powstałych w ten sposób wałeczków zaplatamy warkocz. Końcówki delikatnie zawijamy pod spód. Powtarzamy czynności z drugą chałką. Uformowane warkocze odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Chałka ze świeżą żurawiną 3. Po wyrośnięciu obie chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem, pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
    Chałki można również posypać kruszonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować