Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Angielskie kruche bułeczki idealne na śniadanie lub do porannej kawy, z dodatkiem świeżej żurawiny, orzechów włoskich i rodzynek.

  • 30 min

Składniki:

  • Bułeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    100 g zimnego masła
    1/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 jajko
    1/2 szklanki świeżej żurawiny
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    1/3 szklanki rodzynek

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Do kawy Desery

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami 1. Mąkę, proszek, cukry, sól i skórkę z cytryny siekamy z zimnym masłem pokrojonym na mniejsze kawałki (można w mikserze). Następnie dodajemy jajko, mleko, śmietanę i wyrabiamy ciasto - będzie przypominało ciasto kruche, ale będzie się kleiło.
  • Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami 2. Następnie, już ręcznie, mieszamy ciasto z opłukana i osuszoną żurawiną, posiekanymi orzechami i sparzonymi rodzynkami (można podsypać trochę mąką). A gotowego ciasta formujemy kulę i wałkujemy na grubość ok 4 cm i średnicę 25 cm, którą dzielimy na 8 jednakowych trójkątów (jak na pizzę) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną i smarujemy wierzch odrobiną mleka. Pieczemy w 190 stopniach ok. 20-25 minut do zrumienienia.
    Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy gęstszy lukier i polewamy ostudzone bułeczki. Smacznego :) Inspiracja: Anna Olson
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować