Wilgotne, a przy tym leciutkie ciasto w stylu brownie przełamane kwaśnym smakiem świeżej żurawiny, zapraszam:)
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g ugotowanej ciecierzycy
50 g mąki
20 g kakao
30 g masła
30 g ksylitolu lub 80 g cukru
2 jajka
160 g jogurtu naturalnego
30 ml mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
60 g żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Brownie ze świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, kakao,cukie,proszek do pieczenia i sode. Odłożyć na bok.
2.W pojemniku blendera umieścić ciecierzyce i wstępnie zmiksować. Następnie dodać jogurt,mleko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciągle miksując dodawać masło. Na koniec miksowania dodać 2 żółtka.
3.Do ciecierzycy dodać sypkie składniki i wymieszać.
Z białek ubić pianę i dodać ją do ciasta, delikatnie wymieszać.
4.Przełożyć ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeżą żurawine ( jeśli używacie mrożonej nie ma potrzeby jej rozmazać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Komentarze