Brownie ze świeżą żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, a przy tym leciutkie ciasto w stylu brownie przełamane kwaśnym smakiem świeżej żurawiny, zapraszam:)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
    50 g mąki
    20 g kakao
    30 g masła
    30 g ksylitolu lub 80 g cukru
    2 jajka
    160 g jogurtu naturalnego
    30 ml mleka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    60 g żurawiny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Brownie

Brownie ze świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, kakao,cukie,proszek do pieczenia i sode. Odłożyć na bok.
  • ciecierzycę zmiksować z masłem 2. W pojemniku blendera umieścić ciecierzyce i wstępnie zmiksować. Następnie dodać jogurt,mleko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciągle miksując dodawać masło. Na koniec miksowania dodać 2 żółtka.
  • do ciasta dodać ubite białka 3. Do ciecierzycy dodać sypkie składniki i wymieszać.
    Z białek ubić pianę i dodać ją do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • ułożyć żurawinę 4. Przełożyć ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeżą żurawine ( jeśli używacie mrożonej nie ma potrzeby jej rozmazać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować