Chałka z nadzieniem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczna puszysta chałka wypełniona słodkim waniliowym nadzieniem. Idealna do gorzkiej kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO
    -50 dag świeżych drożdży
    -250 ml mleka
    -2 jajka
    -100 g cukru
    -łyżeczka mielonego kardamonu
    -800 g mąki
    -175 g margaryny
    -1/2 łyżeczki soli

    NADZIENIE
    -100 g masła lub margaryny
    -60 g cukru pudru
    -1/2 łyżeczki cukry wanilinowego

    PONADTO
    -jajko
    -cukier kryształ do dekoracji (najlepiej gruby)
    -mąka do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasta

Chałka z nadzieniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, kardamon i 600 g mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj masę i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut aż podwoi swoją objętość.
    Do ciasta dodaj margarynę, sól i ok. 200 g mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.
    Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrób. Podziel je na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25x40cm.
    Utrzyj składniki nadzienia i rozprowadź je na obu prostokątach omijając brzegi ciasta. Następnie zrób ukośne nacięcia wzdłóż dłuższych boków. Powstałe paski ciasta składaj naprzemiennie do środka. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    Podgrzej piekarnik do temperatury 200 st. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz je na najnizszym poziomie piekarnika przez ok. 25 minut.*, po czym pozostaw do wystygnięcia na drucianej kratce, przykryte ściereczką. Ciasto to doskonale nadaje się do zamrożenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować