Chałka z nadzieniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, kardamon i 600 g mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj masę i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut aż podwoi swoją objętość.
Do ciasta dodaj margarynę, sól i ok. 200 g mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.
Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrób. Podziel je na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25x40cm.
Utrzyj składniki nadzienia i rozprowadź je na obu prostokątach omijając brzegi ciasta. Następnie zrób ukośne nacięcia wzdłóż dłuższych boków. Powstałe paski ciasta składaj naprzemiennie do środka. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Podgrzej piekarnik do temperatury 200 st. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz je na najnizszym poziomie piekarnika przez ok. 25 minut.*, po czym pozostaw do wystygnięcia na drucianej kratce, przykryte ściereczką. Ciasto to doskonale nadaje się do zamrożenia.
Komentarze