Orzeszki z masą orzechową

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne ciasteczka, które pięknie prezentują się na stole.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    15 dkg masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dkg mielonych orzechów włoskich
    4 łyżki cukru pudru
    25 dkg masła
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Orzeszki

Orzeszki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, wysmarowanymi foremkami do orzeszków wycinamy ciastka.wkładamy do foremek i wyrównujemy. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.

    Masa: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, jak mleko zakipi, to wlewamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy przestudzony budyń, mielone orzechy włoskie i spirytus.
    Masę nakładamy do ciasteczek i przekładamy drugim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować