Chałka pszenno razowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

propozycja dla wielbicieli bułek i bułeczek o lekkiej nucie maślanej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    425 gram mąki pszennej, ja użyłam typ 650,
    125 gram mąki razowej żytnej,
    1 i 1/2 szklanka wody (letniej),
    2-3 łyżki cukru,
    20 gram świeżych drożdży,
    1/2 szklanka oleju,
    1 łyżeczka soli.
    sezam biały i czarny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka pszenno razowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka przed upieczeniem 1. Wykonanie:
    Drożdże rozrobić z 1/2 szklanką (ciepłej, ale nie wrzącej) wody i cukrem, odstawić na ok. 30 minut (czas można skrócić, gdy usłyszy się syczenie) w ciepłe miejsce. Po tym czasie, na zaczyn wsypać mąkę i delikatnie zacząć wyrabiać, ja sobie pomogłam mikserem z hakiem. W trakcie wyrabiania, po troszeczkę wlewać pozostałą wodę i miksować w dalszym ciągu. W kolejnym etapie dodaje się olej i wyrabia się w dalszym ciągu. Na samym końcu dodaje się sól. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość, mi to zajęło ok. 30 minut.

    Ciasto powinno być elastyczne, nie może być za rzadkie, jeśli takowe jest dodajemy mąkę, a jeśli jest zbyt suche, to dolewamy letniej wody. Po wyrośnięciu, ciasto należy odgazować. Zagnieść chwilę i uformować w tradycyjną chałkę (klik!), bądź włożyć ciasto do formy i upiec.

    Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.20-30 minut. Trzeba uważać i kontrolować wypiek, ponieważ ciasto szybko się rumieni z wierzchu.

Porady

zamiast mąki razowej, chałkę można zrobić z samej mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować