Chałka pszenno razowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanką (ciepłej, ale nie wrzącej) wody i cukrem, odstawić na ok. 30 minut (czas można skrócić, gdy usłyszy się syczenie) w ciepłe miejsce. Po tym czasie, na zaczyn wsypać mąkę i delikatnie zacząć wyrabiać, ja sobie pomogłam mikserem z hakiem. W trakcie wyrabiania, po troszeczkę wlewać pozostałą wodę i miksować w dalszym ciągu. W kolejnym etapie dodaje się olej i wyrabia się w dalszym ciągu. Na samym końcu dodaje się sól. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość, mi to zajęło ok. 30 minut.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być za rzadkie, jeśli takowe jest dodajemy mąkę, a jeśli jest zbyt suche, to dolewamy letniej wody. Po wyrośnięciu, ciasto należy odgazować. Zagnieść chwilę i uformować w tradycyjną chałkę (klik!), bądź włożyć ciasto do formy i upiec.
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.20-30 minut. Trzeba uważać i kontrolować wypiek, ponieważ ciasto szybko się rumieni z wierzchu.
Porady
zamiast mąki razowej, chałkę można zrobić z samej mąki pszennej.
Komentarze