Sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto doskonałe na każdą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg białego półtłustego sera,
    6 jajek,
    120 gram masła,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
    1 szklanka cukru,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser na sernik zmielić dwukrotnie.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Wymieszać cukier z cukrem z prawdziwą wanilią,
    Żółtka zmiksować z 1/2 szklanki cukru. Miksować tak długo, aż masa stanie się puszysta i bardzo jasna.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
    Zmielony ser dokładnie zmieszać z miękkim masłem, za pomocą haka. Następnie do masy serowej dodać ubite żółtka, wymieszać dokładnie. W kolejnym etapie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, a na samym końcu dodajemy ubite białka. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie, najlepiej za pomocą łyżki drewnianej.
    Tak przygotowane serowe ciasto wlewam do tortownicy, która dno ma wyłożone papierem do pieczenia (wycinam koło z papieru do pieczenia, wielkości dna tortownicy), a brzegi tortownicy wysmarowane są masłem i posypane delikatnie bułką tartą.
    Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, a następnie nastawiam temperaturę 120 stopni.

    Wierzch ciasta posmarowałam roztopioną czekoladą i udekorowałam Śnieżynkami Dr. Oetker

Porady

Ciasto piekę ok. 55 minut, po tym czasie uchylam lekko drzwiczki i piekę kolejne 5 minut. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, ale ciasto pozostawiam w nim i co jakieś 15 minut drzwiczki piekarnika uchylam coraz bardziej, aż do całkowitego ich otwarcia. Ciasto wyciągam gdy jest już ostudzone. Dzięki temu nie opada i jego powierzchnia jest równa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować