Wspaniała domowa chałka, smakuje najlepiej z masłem i kakao. Jest miękka, słodka i bardzo puszysta. Następnego dnia tak samo pyszna. Bardzo łatwa do przygotowania.
2 godz. 40 min
Składniki:
2 dag drożdży
7 łyżek cukru
szklanka mleka 3,2%
2 jajka
2 duże łyżki masła
55 dag mąki pszennej
szczypta soli
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim 6 łyżek cukru i masło. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać rozbełtane jajka (troszkę zostawić do posmarowania chałki), połączyć z drożdżami i ciepłym mlekiem (nie może być gorące, bo ciasto nie urośnie). Dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok. 1-1,5 h.
Ciasto odgazować podzielić na sześć części. Ulepić wałeczki i spleść warkoczyki.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia ( aż podwoi swoją objętość). Posmarować pozostałym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja nagrzewam piekarnik do 150 st. C, po włożeniu chałki, podkręcam do 180 st. C . Piec ok 20-30 minut. Piekarnik ustawiony na termoobieg.
Komentarze