Chałka gryczana

0 (0 ocen)

Co do chałki gryczanej miałam obawy, czy wyjdzie.Wyszła. Jednak tak jak myślałam, nie jest tak puszysta i wyrośnięta, jak tradycyjne wypieki glutenowe (pszenne).Chałka jest mniejsza i cięższa od zwykłej. Jednak jest smaczna - zwłaszcza jeśli lubisz lekko wytrawny smak mąki gryczanej.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki gryczanej
    2 jajka
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    20g świeżych drożdży
    1 łyżka oleju
    4-5 łyżek cukru
    łyżeczka soli
    białko jajka lub mleko do posmarowania
    dodatki: mak, sezam, siemię lniane, słonecznik czy cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy mleko do miski, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
    Dodajemy jajka, olej, mąkę i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy.
    Odstawiamy na około 60 minut.
  • 2. Dzielimy ciasto na 2 części, a następnie każdą część na 3 kawałki.
    Z kawałków formujemy paski, które następnie składamy podobnie jak warkocz.
    Gotowe chałki przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
    Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180st.C. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany.

Porady

Uwaga: chałka z mąki gryczanej jest delikatniejsza niż ze zwykłej mąki, dlatego należy luźniej "zaplatać warkocz" a także uważać przy przekładaniu na blachę. Uwaga2: Gdyby ciasto po wyrośnięciu trochę się kleiło, należy lekko obsypać je mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować