Bardzo smaczne i zdrowe chałeczki do kawy lub herbaty. Idealne również na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.
40 min
Składniki:
Składniki:
3,5 szklanki mąki
¾ szklanki miąższu dyni(u mnie dynia duszona, ale może też być pieczona)
½ szklanki cukru
4 dag drożdży
5 dag masła
5 dag smalcu
2 łyżki gęstej śmietany
2 jajka
Sól do smaku
Tłuszcz do formy, cukier trzcinowy, 1 jajko.
Nadzienie z jabłek:
4 duże jabłka o smaku kwaskowym
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Chałeczki dyniowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać cukier, bułkę tartą i cynamon, wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto(ma odchodzić od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce, by trochę podrosło. Następnie przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, o grubości około 5 mm przez środek ułożyć warstwę jabłek. Dłuższe boki naciąć w paski, następnie nałożyć na jabłka i skleić, zostawiając przerwy z jabłkami. Blaszki natłuścić, przełożyć chałeczki, odstawić na 15 minut, by nieco podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Porady
1. Jabłka można skropić sokiem z cytryny.
2. Zamiast cukru trzcinowego można chałeczki posypać kruszonką.
Komentarze