Ciasto dyniowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi goście byli nim zachwyceni :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka L
    20 dag puree z dyni
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1/3 łyżeczki cynamonu
    30 dag mąki pszennej tortowej
    1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    2 średnie jabłka – u mnie odmiany Celesta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto dyniowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  • 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać pojedynczo jajka. Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, i cynamon, zmiksować.
  • 4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
  • 5. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka.
  • 6. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować