Chałeczki

  • wyświetlono: 729 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Chałeczki najlepsze na świecie!!! Idealne o każdej porze dnia, mięciutkie, delikatne, puszyste :) Moja rodzinka uwielbia drożdżowe wypieki a te bułeczki to zdecydowanie nasz faworyt :) Ponadto robi się je szybko, nie trzeba długo wyrabiać ciasta a i tak wyjdą doskonałe ;)

2017-07-01ab
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 12 większych chałeczek:
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
900 g mąki pszennej tortowej
50 g drożdży
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

120 g rodzynek
50 g sezamu + do posypania po wierzchu chałek

mleko do posmarowania chałek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chałeczki

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wrzucamy rodzynki i sezam, wlewamy olej.
  • 2. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy, dzielimy na 12 lub więcej części i formujemy z nich chałeczki.
  • 4. Z każdego kawałka robimy wałek, zginamy go na pół, przeplatamy, końcówkę zlepiamy ze sobą i wkładamy do „dziurki” która jest na drugim końcu wałka. Gotowe chałki przekładamy na blachę (tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam po 6 sztuk chałek na blasze, gdyż wychodzą dość duże) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Następnie wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem, pieczemy około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowesezamchałkarodzynkibułeczkipieczoneDOMOWE PIECZYWO
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pieczony w garnku

Dodane przez: Skotka

Chleb pieczony w garnku

W końcu odważyłam się, upiec chleb...

Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie

Dodane przez: gotowanietoproste

Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste...

Bułeczki wychodzą bardzo puszyste...

Rogale.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rogale

Miękkie i smaczne,kolejna propozycja...

Chałka na wodzie z ziemniaków

Dodane przez: Skotka

Chałka na wodzie z ziemniaków

Smaczna, miękka, puszysta. Nie...

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Dodane przez: klaudia0318

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Pyszny domowy chlebek z bardzo...

Chleb bez wyrabiania

Dodane przez: zzewa

Chleb bez wyrabiania

Przepis na ten chleb znalazłam...