Cepeliny z łopatką i pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

To moje pierwsze cepeliny ( nie którzy mówią na nie kartacze), ale bardzo posmakowały mojej rodzince więc inne konfiguracje smakowe na pewno się pojawią:) zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Farsz:

    300 g łopatki wieprzowej
    200 g pieczarek
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżka bułki tartej
    sól,pieprz do smaku

    Cepeliny:

    700 g ziemniaków ( po obraniu)
    400 g ugotowanych ziemniaków
    200 g mąki ziemniaczanej
    50 g mąki
    2 jajka
    sól
    Dodatkowo:
    domowy smalczyk
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cepeliny z łopatką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mięso umyć, lekko osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą w takiej ilości aby dobrze je pokryła i zagotować. Zebrać burzowiny które zbierają się na powierzchni. Następnie dodać około 1/2 łyżeczki soli i rozmaryn. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić, ostudzić. Następnie zmielić w maszynce lub zmiksować w blednerze.
  • 2. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż zmniejszą swoją objętość.
  • zmiksowane mięso dodać do pieczarek 3. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze około 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
    Zdjąć z ognia i dodać bulkę tartą i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia
  • wymieszać ziemniaki 4. Cepeliny:
    Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami i wymieszać.
  • dodać mąkę i jajka 5. Wbić jajka i dodać mąki dobrze wyrobić ciasto
  • na ciasto nałożyć farsz 6. Wykonanie:
    Nabrać małą porcję ciasta i zrobić kuleczkę. Spłaszczyć ją i nałożyć łyżkę farszu, zlepić ponownie w kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą i partiami wrzucać cepeliny. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 10 minut.
    Podawać z roztopionym smalczykiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować