To moje pierwsze cepeliny ( nie którzy mówią na nie kartacze), ale bardzo posmakowały mojej rodzince więc inne konfiguracje smakowe na pewno się pojawią:) zapraszam:)
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
Farsz:
300 g łopatki wieprzowej
200 g pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżka bułki tartej
sól,pieprz do smaku
Cepeliny:
700 g ziemniaków ( po obraniu)
400 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki
2 jajka
sól
Dodatkowo:
domowy smalczyk
Cepeliny z łopatką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mięso umyć, lekko osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą w takiej ilości aby dobrze je pokryła i zagotować. Zebrać burzowiny które zbierają się na powierzchni. Następnie dodać około 1/2 łyżeczki soli i rozmaryn. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić, ostudzić. Następnie zmielić w maszynce lub zmiksować w blednerze.
2.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż zmniejszą swoją objętość.
3.Dodać mięso i smażyć razem jeszcze około 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Zdjąć z ognia i dodać bulkę tartą i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia
4.Cepeliny:
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami i wymieszać.
5.Wbić jajka i dodać mąki dobrze wyrobić ciasto
6.Wykonanie:
Nabrać małą porcję ciasta i zrobić kuleczkę. Spłaszczyć ją i nałożyć łyżkę farszu, zlepić ponownie w kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą i partiami wrzucać cepeliny. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 10 minut.
Podawać z roztopionym smalczykiem.
Smacznego!
Komentarze