Bigos z łopatką

4.46 (145 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Do bigosu można dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego, ale ja miałam ochotę na właśnie taki:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 kg.kiszonej kapusty
    1 kg. łopatki
    2 cebule
    1/2 szkl. suszonych grzybów
    4 laski kiełbasy, np. śląskiej
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 łyżka kminku
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z łopatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę przepłukać pod bieżącą wodą, jeśli jest zbyt kwaśna (dla mnie nigdy nie jest). Poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą, trochę ponad poziom kapusty. Dodać ziele, liście i suszone grzyby. Gotować ok. 15 minut.
  • 2. Łopatkę pokroić w kostkę. 1/3 dodać do kapusty, resztę przesmażyć na oleju z posiekaną 1 cebulką, doprawić solą i pieprzem i dodać do kapusty.
  • 3. Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć z pozostałą cebulą i dodać do kapusty. Wszystko gotować ok. 50 minut. Pod koniec dodać kminku i jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować