Tradycyjne cepeliny

  • wyświetlono: 6059 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Dolny Śląsk, gdzie mieszkam, to głównie tradycyjna kuchnia kresowa. Specjały tej kuchni są smakami mojego dzieciństwa i właśnie tradycje kuchni kresowej staram się pielęgnować w swoim domu.

anemon
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- ziemniaki (obrane, surowe): 1.5 kilograma
- ziemniaki (ugotowane): 0.5 kilograma
- jajka: 1 sztuka
- mąka: 3 łyżki
- sól: 0.5 łyżeczki

- mięso (wieprzowe): 400 gramów
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- majeranek: 0.5 łyżeczki
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz: 0.5 łyżeczki
- smalec: 1 łyżka

- boczek (surowy wędzony): 300 gramów
- śmietana (gęsta): 200 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne cepeliny

  • Cepeliny1. Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce / jak na placki ziemniaczane/ i odcisnąć przez lniane płótno. Powstały sok odstawić na około 30 minut, następnie odlać płyn znad osadu, a ten dodać do masy ziemniaczanej. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, mąkę i sól dodać do surowych ziemniaków. Masę wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić.
  • 2. Mięso pokrojone na plastry usmażyć na łyżce smalcu, dodać pokrojoną cebulę i udusić do miękkości. Przestudzone mięso zmielić i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 3. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, nadziewać mięsnym farszem i sklejać formując owalne kluski, kształtem przypominające cygara.
  • 4. Wkładać do osolonego wrzątku i gotować 20 – 30 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia.
  • 5. Podawać okraszone wysmażonymi skwarkami z boczku i z gęstą śmietaną.
PPWS_10-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiobiadkuchnia polskakuchnia regionalnakuchnia kresowaregionalne_daniatradycje kulinarnekuchnia dolnośląskacepeliny z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

kartacze

Dodane przez: majka190382

KARTACZE, KOŁDUNY, CEPELINY

Każdy region swoją nazwę ma. U...

cepeliny

Dodane przez: monikaT83

Cepeliny z łopatką i pieczarkami

To moje pierwsze cepeliny ( nie...

Tradycyjne łazanki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tradycyjne łazanki

Oto smak mojego dzieciństwa. Pyszne,...

image-08bgy18

Dodane przez: wiesiołek

Cepeliny (kartacze) jak dawniej

Przypominam sobie jak kiedyś moja...

Gołąbki tradycyjne

Dodane przez: AnetaSłużałek

Gołąbki tradycyjne

Tradycyjne gołąbki są po prostu...

image-1fxpiqk

Dodane przez: alinkaw54

Cepeliny - wersja dla wegetarian

Ponieważ mam wnuczkę wegetariankę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE