Carpaccio z buraka z indykiem w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

Indyk w sosie orzechowym to dla mnie totalna nowość , ale na pewno nie pierwszy i ostatni raz go przygotowałam , sos był po prostu obłędny ! :) Do tego cienkie plasterki buraczka ... pycha !

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    0,5 kg fileta z indyka
    3 podłużne buraczki
    1/2 szklanki obłupanych orzechów włoskich

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    300 ml. śmietany 18%

    Składniki robocze:
    1 kostka bulionu drobiowego
    1 łyżeczka ostrego chrzanu
    1/3 szklanki wrzątku
    suszona bazylia
    sól czosnkowa
    sól , pieprz

    Do dekoracji:
    gałązki choinki
    orzechy włoskie
    kawałki buraka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Caprese Dania główne Carpaccio Sosy

Carpaccio z buraka z indykiem w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na patelni 1. Indyka kroimy w kostkę , podsmażamy na odrobinie oleju , oprószamy solą cebulową i pieprzem . Smażymy na rumiano.
  • buraki 2. Buraki gotujemy do miękkości , obieramy ze skórki , kroimy w cienkie plasterki.
  • orzechy 3. Orzechy wkładamy do torebki foliowej , rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub młotka.
  • sos 4. We wrzątku rozpuszczamy bulion , mieszamy ze śmietaną , chrzanem , solą , pieprzem i rozdrobnionymi orzechami.
  • gotowy sos 5. Sos dodajemy do mięsa , dusimy na wolnym ogniu do zgęstnięcia .
  • 6. Na talerz wykładamy mięso obsypujemy bazylią , w koło układamy plasterki buraka- dekorujemy.

Porady

Danie idealnie pasuję do ziemniaków lub kaszy gryczanej / kuskus . Filet z indyka głównie sprzedawany jest w porcjach ok 1 kg . ja użyłam pół resztę zamroziłam na następny obiad. Danie wystarcza dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Indyk Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować