Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam!
60 min
Składniki:
25 dag makaronu cannelloni
40 dag świeżego szpinaku
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
15 dag sera cheddar
1 jajko
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pierz do smaku
1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Biały pieprz do smaku
5 dag startego sera cheddar do posypania
Świeża papryczka chili-niekoniecznie
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem, dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni.
W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.
2.Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.
Posypujemy startym cheddarem.
3.Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić.
Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności.
Smacznego!
Komentarze