Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag makaronu cannelloni
    40 dag świeżego szpinaku
    1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    15 dag sera cheddar
    1 jajko
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    Sól i pierz do smaku
    1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego

    Sos beszamelowy:
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    600 ml mleka
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Suszony rozmaryn do smaku
    Biały pieprz do smaku
    5 dag startego sera cheddar do posypania
    Świeża papryczka chili-niekoniecznie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01wqm5s 1. Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem, dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.

    Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni.
    W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.
  • image-14wt0ll 2. Sos beszamelowy:
    Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
    Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką i będą mięciutkie.
    Posypujemy startym cheddarem.
  • image-09327mq 3. Naczynie przykrywamy szklaną pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić.
    Przed podaniem można obłożyć plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować