Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami

4.51 (188 ocen)

  • 60 min

Duże rurki nadziewane pieczarkami i szpinakiem, zapieczone w sosie pomidorowym pod mozzarellą.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g szpinaku (mrożonego, liściastego)
    250 g pieczarek
    2 łyżki masła
    10 sztuk cannelloni
    3 łyżki białego kremowego sera

    Sos pomidorowy:
    400 g pomidorów (w puszce)
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 garść świeżego oregano
    1 garść świeżej bazylii
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    do smaku sól i pieprz

    125 g sera mozzarella
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sos pomidorowy: do rondelka wlej oliwę, dodaj 2 ząbki posiekanego w plasterki czosnku. Podsmaż ok. 1 minutę, wlej pomidory. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje. Dodaj oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw.
  • 2. Przygotuj cannelloni: zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć cannelloni i gotuj z 5-6 minut. Oddzedź i wyłóż na mokry ręcznik kuchenny, aby się nie posklejały.
  • 3. Przygotuj farsz: posiekaj na małe plasterki pieczarki, wrzuć na patelnię i smaż, tak długo aż puszczą wodę, dodaj masło. Potem wrzuć szpinak (już rozmrożony) i pozostały posiekany czosnek. Duś, aż cała woda odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj biały ser, dobrze wymieszaj i duś ok. 10 minut. Odstaw.
  • 4. Żaroodporną formę posmaruj masłem, na dno wlej połowę sosu. Rurki makaronu napełnij farszem. Ułoż je w formie, polej resztą sosu, na wierzch połóż porozrywaną w rękach na kawałki mozzarellę.
  • 5. Piekarnik nagrzej do 190 st C. Wstaw makaron i piecz ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować