Cannelloni z mięsem pod beszamelem

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • makaron cannelloni
    400 g mięsa (u mnie łopatka)
    2 cebule
    1 cukinia
    3-4 pomidory suszone w zalewie
    1/2 pęczka natki pietruszki
    kilka listków świeżej bazylii
    sól ,pieprz
    100 g startego sera mozzarella
    sos beszamelowy:
    200 ml mleka
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki
    sól ,cukier ,pieprz biały ,gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni z mięsem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić razem z cukinią ,cebulami ,pomidorami i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Powstałą masą nadziać suche rurki cannelloni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Przygotować sos. W rondelku roztopić masło ,wsypać mąkę i podsmażać 2-3 minuty. Wlać wolno mleko ,doprowadzić do wrzenia i ubijając trzepaczką ,gotować na niewielkim ogniu 5 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
    Sosem zalać makaron ,tak aby był cały zakryty. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C ,piec 40 min. Po tym czasie posypać serem i zapiekać jeszcze 5-7 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować