Warzywne cannelloni pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cannelloni gotujemy ok. minuty
w osolonym wrzątku, następnie
przelewamy zimną wodą
i osączamy.
2.Pieczarki oczyszczamy, obieramy
i siekamy. Cukinię myjemy,
obieramy i ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Rozgrzewamy
2 łyżki oleju i smażymy pieczarki
ok. 5 minut. Dodajemy
cukinię i smażymy jeszcze 7 minut.
Wkładamy pokrojone w małą
kostkę pomidory i dusimy
2 minuty. Zdejmujemy z ognia,
wsypujemy ser i mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem. Rurki
napełniamy farszem i układamy
w wysmarowanym olejem naczyniu
żaroodpornym.
3.Przygotowujemy sos: masło
roztapiamy, wsypujemy mąkę
i chwilę podsmażamy. Następnie
cienką strużką wlewamy mleko,
energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż
sos zgęstnieje. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej. Cannelloni
zalewamy sosem, wierzch
posypujemy żółtym serem. Pieczemy
do zrumienienia (ok. 20
minut) w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
Komentarze