Warzywne cannelloni pod beszamelem

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Gotuję dla męża i córki. Lubimy zapiekanki. Mam wiele przepisów, ale czasami wymyślam nowe.

Składniki:

  • ● op. makaronu cannelloni (duże rurki)
    ● 2-3 łyżki startego żółtego sera
    ● olej do smażenia i posmarowania formy
    ● sól
    ● pieprz
    Farsz: 30 dag pieczarek
    ● duża cukinia
    ● 2 duże pomidory
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
    ● 2 łyżki oleju lub oliwy
    ● sól
    ● pieprz
    Sos: 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 szkl. mleka
    ● gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywne cannelloni pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cannelloni gotujemy ok. minuty
    w osolonym wrzątku, następnie
    przelewamy zimną wodą
    i osączamy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, obieramy
    i siekamy. Cukinię myjemy,
    obieramy i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Rozgrzewamy
    2 łyżki oleju i smażymy pieczarki
    ok. 5 minut. Dodajemy
    cukinię i smażymy jeszcze 7 minut.
    Wkładamy pokrojone w małą
    kostkę pomidory i dusimy
    2 minuty. Zdejmujemy z ognia,
    wsypujemy ser i mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Rurki
    napełniamy farszem i układamy
    w wysmarowanym olejem naczyniu
    żaroodpornym.
  • Warzywne cannelloni pod beszamelem 3. Przygotowujemy sos: masło
    roztapiamy, wsypujemy mąkę
    i chwilę podsmażamy. Następnie
    cienką strużką wlewamy mleko,
    energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż
    sos zgęstnieje. Doprawiamy do
    smaku solą, pieprzem i szczyptą
    gałki muszkatołowej. Cannelloni
    zalewamy sosem, wierzch
    posypujemy żółtym serem. Pieczemy
    do zrumienienia (ok. 20
    minut) w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować