tarta z mięsem pod beszamelem

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

przepis wymyśliłam pod wpływem głodu ;)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na tarte
    450g mięsa mielonego
    1 zielona papryka
    pół puszki kukurydzy z oliwkami (ew. zwykłej)
    2 ogórki kiszone
    1 cebula
    słodka czerwona papryka
    ser żółty
    beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    pół szklanki mleka
    gałka muszkatołowa , sól , pieprz, vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mięsem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso smażymy na patelni , dodajemy cebulę . Czekamy aż się zrumieni . Dodajemy kukurydzę , paprykę pokrojoną w kostkę oraz ogórki również pokrojone. Wszystko razem obficie posypujemy słodką czerwoną papryką , mieszamy , i smażymy ok. 5 min.
    Następnie przygotowujemy sos beszamelowy:
    rozpuszczamy w rondelku masło , dodajemy mąkę , mieszamy na jednolitą masę . Następnie wlewamy mleko , podajemy przyprawy.
    Blachę do tarty (ew. tortownicę) smarujemy masłem , wykładamy gotowe ciasto , smarujemy ciasto sosem , dodajemy mięsny farsz . Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp.180 stopni. Dziesięć minut przed wyjęciem posypujemy startym żółtym serem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować