Cannelloni z kurczakiem

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

pychotka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Miałam piers z kurczaka, 2 cebule i marchew i nie miałam pomysłu co z niej zrobić, wpadł mi taki pomysł, aby upiec Cannelloni, farsz okazał się bardzo smaczny.
    1 opakowanie/250 gram/, makaronu Cannelloni nr. 53 Lubella
    1 podwójna piers z kurczaka po umyciu i odrzuceniu kostek, zemleć w maszynce.
    2 cebule –pokroić w kostkę
    1 większa marchew – starta na srednich oczkach tarki
    390 gram krojonych pomidorów w kartoniku ,,Potravka’’
    2 łyżki sosu słodko- kwasnego Tao Tao
    2 pokrojone ząbki czosnku
    1 szklanku bulionu drobiowego wykonana z 1 kostki bulionowej
    Oregano, bazylia, zioła włoskie, przyprawa uniwersalna, pieprz kolorowy, duża szczypta cukru
    Starty ser żółty Gouda/pół kostki/
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Cannelloni z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cannelloni z kurczakiem 1. Cebule zeszklić na oleju z masłem/1:3/, oprószając ją cukrem i przyprawa uniwersalna.
    Dodać startą marchew, przesmażyć chwilę i dodać zmielone mięso, smażąc mieszać aż mięsko zbieleje.
    Wlać pomidory krojone i dodać czosnek, chwilę poddusić i doprawić sosem słodko- kwasnym, oregano, bazylią, pieprzem, przyprawa uniwersalna i ew. ziołami włoskimi.
    Poddusić kilka minut.
    Ciepłym farszem napełnić rurki makaronowe/ja stawiam ją na spodeczku, a z góry napełniam farszem, ugniatając delikatnie, aby wypuscić powietrze i zlikwidować puste luki/.Makaronu nie obgotowuję , nie ma takiej potrzeby.
    Rurki z farszem układam w natłuszczonej masłem roslinnym formie szklanej do zapiekania. Wyszło 19 rurek.
    Z boku formy wykładam resztki sosu i wlewam 0,5 szklanki bulionu.
    Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na ok. 35 minut. Po 20 minutach wlać resztę bulionu i skropić wierzch zapiekanki. Po 35 minutach wyjąć z piekarnika, odkryć i posypać serem żółtym startym na grubych oczkach. Zapiec już bez pokrywy przez ok. 10 minut.
  • Cannelloni przed upieczeniem 2. Cannelloni przed wstawieniem do piekarnika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować