Kurczak z chorizo i cannellini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prezentuję kurczaka z chorizo i fasolką cannellini, czyli wszystkie składniki obiadu na jednym talerzu. Przepis pochodzi z książki Nigella gryzie! ale został przeze mnie zmodyfikowany.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki wody + kostka rosołowa
    2 pojedyncze piersi kurczaka
    125g jarmużu
    olej lub oliwa do smażenia
    100-200g chorizo*
    2 puszki fasolki cannellini (odcedzonej)
    1 łyżeczka sproszkowanej hiszpańskiej wędzonej papryki**

    *może być też pikantne salami
    **można użyć zwykłej słodkiej lub ostrej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z chorizo i cannellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka pokroić w sporą kostkę. W rondelku doprowadzić do wrzenia wywar z wody i kostki rosołowej. Dodać do rondelka mięso i gotować przez ok 7 minut. Następnie wyłowić kurczaka z wywaru i odłożyć na talerzyk. W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i gotować w niej przez 5 minut jarmuż. Następnie odcedzić zieleninę i pokroić lub porwać ją na kawałki. Pokroić też w kostkę chorizo.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i dodać chorizo wraz z fasolką - smażyć ok. 6-8 minut podlewając z 2-3 razy łyżką wywaru kurczaka.
  • 3. Na talerzu ułożyć chorizo z fasolką, przykryć jarmużem i kurczakiem a na końcu obsypać papryką. Teraz możecie nacieszyć oczy wspaniałym widokiem, a podniebienie smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować