1.Biszkopt:
1.Do misy robota kuchennego należy wrzucić białka, sól i ubić na sztywną pianę.
2.Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać jeszcze przez 3 min.
3.Następnie należy dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas wszystko miksując.
4.Gdy masa jajeczna będzie gotowa należy wyłączyć mikser i stopniowo dodawać do ubitych jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , mieszając wszystko delikatnie szpatułką do połączenia.
5.Tak przygotowaną masę należy przelać do wyłożonej papierem 18cm foremki i całość piec przez 25-30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (bez termoobiegu)
6.Gotowy biszkopt należy wystudzić.
Cake Popsy
1.Do misy robota kuchennego wrzucić pokruszony biszkopt, mascarpone i całość dokładnie wymieszać do połączenia masy (musi ona być taka zbita by dało się ją formować, w razie konieczności wrzucić więcej mascarpone)
2.Z przygotowanej masy uformować równe kulki układając je w odstępach na talerzyku, po czym wbić do nich patyczki zamoczone w 30g rozpuszczonej czekolady i schłodzić je przez 30min.
3.Po upływie czasu schłodzone kulki należy obtaczać w pozostałej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej (opcjonalnie można je udekorować dodatkami) i ponownie włożyć do lodówki na czas zastygnięcia czekolady. Smacznego ♥
Komentarze