Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Podawałam już przepis na osetyńskie placki z ziemniakami i serem, które zrobiły furorę na pewnej grupie kulinarnej na Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest z osetyńskiego sera, lub innego sera owczego. Ja zrobiłam farsz z twardą mozarellą i wyszło równie pysznie.Spróbujcie :)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 400-450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 350ml kefiru (temperatura pokojowa)
    – 15g świeżych drożdży
    – 1 łyżka cukru
    – 1 łyżeczka soli
    – 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
    Nadzienie:
    – 1 duży pęczek botwinki (około 300g bez buraczków)
    – 1 mały pęczek szczypiorku
    – 1/2 pęczka koperku
    – 250g osetyńskiego sera (można zastąpić twardą mozarellą lub fetą)
    – 30g masła do posmarowania placków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Ciasta Placki

Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250g mąki przesiać do głębokiej miski, zrobić dołek, wlać kefir, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Ciasto wychodzi luźne i takie powinno być. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać olej i wyrabiać przez około 7-10 minut. Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, z każdą minutą wyrabiania ciasto będzie coraz bardziej gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    W tym czasie zrobimy nadzienie.
    Botwinkę, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dokładnie wymieszać z posiekaną zieleniną.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na trzy części. Blat podsypać mąką, kawałek ciasta rozciągnąć dłońmi formując okrągły placek. Na środek placka wyłożyć nadzienie. Brzegi ciasta podnieść, zebrać nad farszem i mocno zlepić. Następnie spłaszczyć, oprószyć mąką i delikatnie naciskając dłońmi uformować okrągły placek. Odwrócić placek szwem do dołu i delikatnie naciskając formować większy placek. Ostrym nożem zrobić małą dziurkę w samym centrum placka i przenieść na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sam sposób uformować dwa pozostałe pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Gotowy placek obficie posmarować masłem i przykryć pokrywką, aby nie wystygł. Upiec pozostałe dwa placki, również posmarować masłem. Podawać trzy placki razem, pokrojone na 8 trójkątów.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować