Butter Chicken

5 (1 ocen)

  • 13 min

Będąc kiedyś w indyjskiej restauracji jadłam to danie i tak mi posmakowało, że postanowiłam je odtworzyć w mojej własnej kuchni.

  • 13 min

Składniki:

  • Marynata:
    3 łyżki jogurtu
    2 łyżki startego imbiru
    1 łyżeczka chilli
    3 łyżeczki curry
    1 łyżeczka kurkumy
    sok z połówki cytryny
    2 ząbki posiekanego czosnku
    oliwa z oliwek

    0,5 kg piersi z kurczaka
    jogurt naturalny lub typu greckiego ok 200g
    pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
    2 łyżki masła
    pół łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki miodu
    4 goździki
    świeża pietruszka lub szczypiorek
    torebka ugotowanego ryżu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Butter chicken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, wkładamy pokrojone kawałki kurczaka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wlewamy łyżeczkę oleju na patelnię, wkładamy nasze mięso z marynaty i smażymy. Przekładamy usmażone mięso do miski, na czystej patelni roztapiamy masło i dodajemy cynamon, miód oraz goździki. Po 2 minutach dodajemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu jakieś 15-20 minut. Dodajemy jogurt i całość mieszamy. Wrzucamy usmażonego kurczaka i smażymy już wszystko przez 10- 15 minut na koniec możemy jeszcze doprawić curry oraz chilli według uznania. Wykładamy na talerze ryż, nasz sos z kurczakiem, robimy kleksa ze śmietany i posypujemy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować