Będąc kiedyś w indyjskiej restauracji jadłam to danie i tak mi posmakowało, że postanowiłam je odtworzyć w mojej własnej kuchni.
13 min
Składniki:
Marynata:
3 łyżki jogurtu
2 łyżki startego imbiru
1 łyżeczka chilli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
sok z połówki cytryny
2 ząbki posiekanego czosnku
oliwa z oliwek
0,5 kg piersi z kurczaka
jogurt naturalny lub typu greckiego ok 200g
pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
2 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki miodu
4 goździki
świeża pietruszka lub szczypiorek
torebka ugotowanego ryżu
Butter chicken - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, wkładamy pokrojone kawałki kurczaka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wlewamy łyżeczkę oleju na patelnię, wkładamy nasze mięso z marynaty i smażymy. Przekładamy usmażone mięso do miski, na czystej patelni roztapiamy masło i dodajemy cynamon, miód oraz goździki. Po 2 minutach dodajemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu jakieś 15-20 minut. Dodajemy jogurt i całość mieszamy. Wrzucamy usmażonego kurczaka i smażymy już wszystko przez 10- 15 minut na koniec możemy jeszcze doprawić curry oraz chilli według uznania. Wykładamy na talerze ryż, nasz sos z kurczakiem, robimy kleksa ze śmietany i posypujemy zieleniną.
Komentarze