Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną

4.5 (175 ocen)

Marzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. Koniecznie musiał być oscypek, a jak górlaski ser to i .... żurawina!

Składniki:

  • Składniki na wołowego burgera (4 porcje):
    0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu)
    sól morska
    pieprz cayenne
    1 łyżka musztardy Dijon
    1 żółtko
    2 łyżki wody
    2 posiekanej natki pietruszki
    2 szalotki
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    1 łyżka masła

    Skadniki dodatkowe:
    4 oscypki
    1 kiszony ogórek
    1 czerwona cebula
    1 pomidor
    4 razowe bułki
    kilka pomidorków koktajlowych
    4 plastry wędzonego boczku
    2 garści świeżego szpinaku
    dżem z żurawiny ze słoiczka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki.
  • 2. W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować