Pesto po polsku z oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na zielone, pietruszkowe pesto na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z dodatkiem góralskiego sera oscypek, orzechów włoskich, miodu lipowego i aromatycznego polskiego czosnku. Całość podawana z makaronem pełnoziarnistym.

  • 30 min

Składniki:

  • PESTO:
    - 2 pęczki natki pietruszki
    - 60 g sera oscypek
    - 70 g orzechów włoskich
    - 3 ząbki czosnku (polskiego)
    - 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
    - 1 łyżeczka miodu lipowego
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
    + makaron świdry (pełnoziarnisty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto po polsku z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu, tak aby zostawić niewielkie kawałki.

    Listki pietruszki odrywamy od łodyg, przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku i częścią oleju rzepakowego. Zawartość miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia listków i czosnku.
  • 2. Następnie do rozdrobnionych składników dodajemy rozbite orzechy, starty oscypek, łyżeczkę miodu lipowego i dolewamy pozostałą część oleju. Ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla dobrego połączenia całości.

    Pesto doprawiamy solą oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.
  • 3. Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i od razu mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto.

    Danie możemy posypać dodatkową ilością startego oscypka.

    * Nadmiar pesto przekładamy do słoiczka, skrapiamy jego wierzch olejem rzepakowym, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować