Buraczki ze śliwką

3.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Takich buraczków jeszcze nie jadłeś/aś, koniecznie wypróbuj. Buraczki pieczone z dodatkiem śliwki i cebulki, idealne jako dodatek do mięsa.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg buraków
    • 6 dużych śliwek zielonych
    • 1 cebula czerwona
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • Sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Buraczki

Buraczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. 1. Buraki myję, osuszam, owijam folią aluminiową, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 80 minut w 180°C. Śliwki kroję na połówki, wyjmuję pestki, myję, również owijam folią, dodaję po 70 minutach do piekarnika i zapiekam 10 minut.
    2. Buraki, śliwki po upieczeniu, obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka.
    3. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę, miód, ocet, sól, pieprz i 10 minut gotuję.
  • buraczki 2. 4. Buraczki gotowe, jako dodatek do mięsa.
    5. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować