Buraczki ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dwa warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g buraków
    150 g śliwek węgierek
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka bazylii
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka cząbru
    1 łyżka natki pietruszki
    2 łyżki sosu słodko-pikantnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Buraczki

Buraczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki ze śliwką 1. Buraczki owijamy w aluminiową folię (każdy z osobna), zapiekamy (w zależności od wielkości-u nas wielkość dłoni), około 90 minut w temperaturze 190°C. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
    W kostkę też kroimy śliwki, uprzednio pozbawione pestek.
    Czosnek siekamy.
    Na rozgrzane masło wrzucamy śliwki, lekko smażymy, dodajemy buraczki, posiekany czosnek, listki bazylii, cząbru i tymianku. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Wlewamy sos, wrzucamy posiekaną natkę. Mieszamy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować