Szybkie i proste w przygotowaniu bułki z sezamem do burgerów. Zawsze lepiej zrobić je samemu niż kupować gotowce bo naprawdę są pyszne a do tego bardzo szybkie i łatwe w zrobieniu.
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
670 g mąki pszennej typ 650
8 g suchych drożdży
3/4 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki masła
200 ml lekko ciepłej wody
200 ml lekko ciepłego mleka
1 jajko do posmarowania oraz sezam
Bułki z sezamem do burgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i czekamy aż ostygnie. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę oraz mleko. Mieszamy i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników aby utworzyło jednolitą kule. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 45 min.
2.Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdego formujemy kule. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu przekrawamy bułeczki na pół i czekamy aż przestygną.
Komentarze