Bułki do burgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wszem i wobec oznajmiam, że to jest TEN najlepszy przepis na domowe buły do burgerów!

Cud miód i tak dalej!

Za mnie robotę zrobił Bosch, 5 minut zagniatania i ciasto idealne.

Wyszło 9 sztuk, każda buła o wadze ok 95 g

PS. Nie oszczędzajcie sezamu ;)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Co trzeba?

    500 g mąki ( u mnie tortowa 405)

    250 ml ciepłego mleka

    1 opakowanie suszonych drożdży (7-8 g)

    1 jajko

    80 g miękkiego masła

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soli

    + biały sezam

    1 żółtko + odrobina mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Burgery

Bułki do burgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Co i jak?

    Mąkę przesiać do dużej miski robota, dodać jajko, drożdże, cukier, sól, stopniowo dolewać mleko i dodawać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie cała procedura trwa około 1 godzinki).

    Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę pozagniatać i uformować wałek i podzielić na 9 w miarę równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. (ok. 30 minut). Po tym czasie roztrzepać żółtko, dolać mleko i taką mieszaniną posmarować obficie każdą bułkę.

    Piec w 200 stopniach góra dół przez jakieś 15 minut. Studzić na kratce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować